Спостерігаємо сріблясті хмари

   У Північній півкулі почався сезон спостереження за сріблястими хмарами - унікальним явищем, яке видно тільки вночі. В інтернеті є вже багато світлин та дописів, зроблених у цьому році в Украіні.

   Найкраще їх видно в період з середини червня до середини липня на географічних широтах від 45 до 70 градусів, в основному на широтах від 55 до 65 градусів. Спостерігати хмари треба одразу після заходу Сонця на заході.

   За словами вчених, рідкісні хмари формуються у верхніх шарах атмосфери, на висотах в 80-90 км. Для їх утворення необхідно поєднання відразу трьох чинників: достатня кількість водяної пари, дуже низька температура і найдрібніші пилові частинки, на яких конденсуються пари води, перетворюючись на кристалики льоду і надаючи хмарам характерний блакитно-синій колір.

   Наукове співтовариство досі не може прийти до єдиної думки про походження цих хмар. Згідно з однією з гіпотез, поява сріблястих хмар в 1885 році було пов'язано з виверженням вулкана Кракатау в Індонезії, коли в атмосферу було викинуто близько 35 млн т вулканічного пилу і водяної пари.