Космічний корабель Boeing CST-100 Starliner робить черговий крок для успішного старту

   Космічний корабель Boeing CST-100 Starliner встановлюється на ракету-носій «Аtlas V» Об'єднаного стартового комплексу на стапелях вертикальної установки космічного стартового комплексу 41 на військово-повітряній станції мису Канаверал у Флориді 21 листопада 2019 року. NASA / Корі Х'юстон

 

   «Це важливо для нашого майбутнього. як нації », - сказав директор центру Кеннеді Боб Кабана. «Ми повинні змусити астронавтів літати на американських ракетах, і це просто величезний крок вперед».

   До Бобу приєдналися працівники CCP і Boeing, що зібрали співробітників і сім'ї, щоб подивитися, як Starliner йде з заводу.

   «Для команди, яка створила перший американський космічний корабель, призначений для посадки (повернення) на сушу і повторного (багаторазового) запуску, це абсолютно неймовірно», - сказав Джон Малхолланд, віце-президент і керівник програм комерційних програм Boeing.

   «Подивіться на це дивовижне видовище і на те, як виглядає наш успіх», - сказала Кеті Людерс, керівник програми комерційних екіпажів NASA. «Ми ще не закінчили. Ми повинні обережно здійснити місію, зістикувати корабель до космічної станції і благополучно доставити його додому ».

   На майданчику Starliner було піднято на стапель вертикальної збірки і закріплений на ракеті United Launch Alliance Atlas V для проведення льотних випробувань. Ракета Atlas V, яка буде нести Starliner, включає в себе першу сходинку і дводвигунових верхню сходинку Centaur, а також пару твердопаливних ракетних прискорювачів (бустерів).

   Астронавти NASA Майк Фінк, Ніколь Манн і астронавт Boeing Кріс Фергюсон були поруч, щоб особисто спостерігати процес складання перед льотними випробуваннями корабля без екіпажу.

   «Це світанок нової ери», - сказав Фергюсон. «Для всіх вас, молодих людей, які прийшли сюди так рано, щоб подивитися, я радий, що ми були частиною цього. Це дійсно важливо, тому що це і нашебудущее ».

   «Ми з нетерпінням чекаємо того дня, коли ми будемо запускати людей на регулярній основі», - сказав Фінке. «Як військові льотчики-випробувачі, ми раді спостерігати, як поведе себе Starliner; ми знаємо, що це буде приголомшливо, і ми збираємося отримати всі види дійсно хороших тестових даних ».

Льотні випробування з відстиковкою, запуск яких запланований на 17 грудня, дозволять отримати цінні дані про експлуатаційні характеристики ракети Atlas V, космічного корабля Starliner та наземних систем, а також про операції на орбіті, стикування і посадці. Ці дані будуть використовуватися в рамках процесу NASA по сертифікації космічної системи для доставки астронавтів на космічну станцію і з неї.

«Все зводиться до довіри», - сказав Манн. «Я говорю про довіру до людей - нашим співвітчизникам - які будують цей космічний корабель і роблять це можливим. Ви ходите по заводу і своїми очима спостерігаєте процес складання, і це дає вам високий рівень впевненості », - сказав Манн.

   NASA працює в партнерстві з Boeing і SpaceX, щоб вперше з 2011 року запускати астронавтів на американських ракетах і космічних кораблях з американської території (як альтернатива застарілої програми «Союз»). Безпечна, надійна і економічно ефективна доставка людей і вантажів на МКС і з неї дозволить провести додаткові наукові дослідження і збільшити час перебування на космічній станції.

   Джерело: NASA