Чи можуть бактерії допомогти людям використовувати астероїди?

   Це може здатися науковою фантастикою, але так званий біомінінг - це вже реальність на Землі. Тепер Луїс Зеє та Джессі Коланжело з відділу геологічних наук Університету Colorado Boulder отримали грант від Управління досліджень та інновацій Colorado Boulder МС для вивчення таких можливостей у космосі.

 

 Концепція художника про астероїд 16 Psyche, який вважається позбавленим планетарного ядра.: Maxar / ASU / P. Рубін / НАСА / JPL-Caltech

 

   "Близько 15% нашої міді та 5% нашого золота вже видобуваються тут на Землі за допомогою бактерій", - сказав Zea, асистент кафедри досліджень космічних технологій BioServe та відділу наук з аерокосмічної інженерії Colorado Boulder.

   Біомінінг - це процес, коли видобуті матеріали поміщають у чани з водою та спеціалізованими бактеріями, які добувають потрібні метали з навколишньої породи. Це альтернатива традиційній гірничій справі, де для сепараціі золота чи інших металів часто використовуються суворі хімічні речовини.

   "Це насправді дешевше, ніж звичайний видобуток", - заявив Tadg Forward, старший з молекулярної, клітинної біології, який працював з Zea над проектом. "Ви просто наливаєте воду та бактерії на скелі, і ви отримуєте з неї продукт".

   Вони будуть досліджувати ефективність бактерії Shewanella oneidensis для вилучення заліза з місячного, марсіанського та астероїдного симулятора реголіту в симульованих умовах зниженої гравітації.

   Zea підкреслює, що це величезний потенціал фінансового покращення космічного видобутку: багато астероїдів заповнені металами, які широко використовуються в електроніці та інших продуктах, але їх важко знайти на Землі.

   "У космосі є практично необмежена кількість деяких з 44 зникаючих елементів, які можуть зіткнутися з обмеженням поставок у майбутньому", - каже Zea. "Майбутні війни можуть бути зумовлені доступом до них, тому, якщо ми зможемо знайти нове джерело, це допоможе зменшити цей ризик".

   Він зазначає, що NASA планує в 2022 році робототехнічну розвідувальну місію для одного такого астероїда, 16 Psyche, який знаходиться між Марсом і Юпітером і, за оцінками, містить нікель, залізо і дорогоцінні метали в 700 триліонів доларів.

   "Така цінність перевищує загальну суму всіх грошей, що знаходяться в обігу по всьому світу", - сказав Zea.

   Видобуток у космосі може бути не лише фінансово прийнятним. Він також міг би забезпечити легкодоступне джерело металів для будівництва майбутніх космічних станцій або глибинних космічних зондів. Наявність доступу до таких матеріалів дозволить повністю будувати конструкції в космосі, зменшуючи потребу в дорогих запусках важких носіів із Землі.

   "Космічний біомінінг може сьогодні виглядати досить фантастично, але це буде реальністю в майбутньому", - заявив Zea. "Ми в BioServe вже на першому етапі цієї унікальноі роботи. Ми вже проводимо дослідження мікрогравітації та мікробіології, і саме ця бактерія була в космосі раніше, тому ми знаємо, що вона може вижити в мікрогравітації».

   Zea також передбачає додаткову екологічну користь майбутнього із видобуванням у світі: потенціал, що Земля може бути зарезервована виключно для проживання, а вся важка промисловість та видобуток можуть вестись повністю у космосі.

   Джерело: University of Colorado Boulder, by Jeff Zehnder.