Сенсаційне відкриття астронома-аматора з Криму

   У Сонячній системі виявлений другий в історії об'єкт міжзоряного походження. На цей раз це не астероїд, а комета, і відкрив її відомий астроном-аматор Геннадій Борисов зі своєі приватноі обсерваторіі MARGO.

   Вперше комета була помічена Геннадієм ще 30 серпня - в той момент вона перебувала на відстані трьох астрономічних одиниць від Сонця.

    Геннадій Борисов написав на одному з астрономічних форумів:

    «На сторінці NEOCP (сторінці підтвердження навколоземних об'єктів) висить мій об'єкт gb00234. Цілком ймовірно, що це може бути нова комета. Перші спостереження об'єкта були зроблені під ранок 30 серпня на телескопі 650 мм, F / 1.5 телескопі системи Гамільтона. Зараз вже кілька обсерваторій підтвердили, що об'єкт реальний. Але кометну природу бачу поки я один». 

   Напередодні Центр малих планет випустив циркуляр про відкриття нової комети, якій тепер офіційно присвоєно назву C / 2019 Q4 (Borisov).

   «Цей об'єкт був відзначений, як кандидат в комети, Геннадієм Борисовим 30 серпня. Пізніше підтвердження його кометної природи було зроблено безліччю спостерігачів », - йдеться в циркулярі.

   Відмінність від інших відомих комет комети C / 2019 Q4  - це величина її ексцентриситету. Цей параметр показує, наскільки орбіта космічного тіла відрізняється від кола, ексцентриситет якої дорівнює нулю.

Орбіта комети C / 2019 Q4 (світло зелений

колір) майже перпендикулярна площині єкліптики


   Ексцентриситет планет, астероїдів і комет лежить в межах від 0 до 1. Ексцентриситет параболічних орбіт дорівнює одиниці. Через кілька днів після відкриття комети астрономи висловили припущення про її міжзоряному природі.

   Грунтуючись на наступних спостереженнях, астрономи підрахували, що орбіта комети має величезний ексцентриситет (3,2), тобто орбіта гіперболічна, незамкнута, і комета прилітала з-за меж Сонячної системи.

 Швидкість комети астрономи оцінюють в 30 кілометрів на секунду, кут входження в площину Сонячної системи - 44 градуси.