Транзит Меркурія по диску Сонця у листопаді 2019 року

   Меркурій, вперше за майже 3 роки, пройде по диску Сонця в понеділок, 11 листопада 2019 року! Меркурій пройде між Землею та Сонцем якраз у той самий момент, щоб подарувати всім на Землі, унікальне космічне явище.

   Враховуючи наше положення у Сонячній системі, ми можемо спостерігати лише транзити наших двох найближчих до Сонця сусідів - Венери та Меркурія. Тоді як з Венерою останній транзит відбувся у 2012 році, а наступний буде лише… у 2117 році! Попередній транзит Меркурія був у 2016 році і зараз відбудеться за місяць.

   Транзити Меркурія зустрічаються рідко, лише 13 раз на століття. Насправді, між 1601 і 2300 роками Земля переживе всього 94 транзити Меркурія по диску Сонця.

   Не справедливо говорити, що Земля не має своїх шансів. Щороку відбувається два періоди, коли Меркурій перетинає орбітальну площину Землі. Один раз на початку травня, другий - на початку листопада. Однак транзит Меркурія відбувається лише в тому випадку, якщо планета перетинає лінію «Земля Сонце», а також проходить через орбітальну площину Землі. У цих ідеальних умовах ви зможете побачити, як Меркурій проходить перед Сонцем із Землі.

   Завдяки дуже витягнутоі орбіті Меркурія, його відстань від Сонця може змінюватися в будь-якому місці від 40 до 70 мільйонів кілометрів. Орбіта Меркурія також нахилена на 7 градусів до площини орбіти Землі. Завдяки цим факторам характеристики та частота транзитів Меркурія змінюються.

   Вчені та астрономи прагнуть розбити транзити на серії, розділені між собою на 46 років між транзитами. Тобто, транзит 2019 року належить до ряду транзиту минулого 1973 року та майбутнього транзиту 2065 року.

   Під час травневих транзитів Меркурій має вигляд у 1/158-ту частину Сонця, у листопаді він буде меншим на 1/194-ту від розміра Сонця. Це пов'язано з видимими діаметрами Меркурія і Сонця в ці періоди - під час травневих транзитів видимий (або кутовий) діаметр Сонця становить 1902 дугових секунд, де Меркурій - 12 дугових секунд. Для листопада видимий діаметр Сонця становить 1937 дугових секунд, а Меркурій - 10 дугових секунд.

   Тож у листопаді 2019 року ми можемо отримати менші з двох можливих подій, але ми побачимо це проходження!. Хоча, якщо ви плануєте бачити більший видимий діаметр - наступний транзит Меркурія, який відбувся у травні нашого календарного року, настає у 2049 році!

   Найкращий вигляд транзиту Меркурія - через спеціальний сонячний телескоп (або звичайний телескоп з сонячним фільтром). Ще є час підготуватися до спостережень цього унікального явища.

 

Цікаві факти

- У Меркурія немає ні супутника, ні кілець.

- Ваша вага на Меркурії становить приблизно 38% від вашої ваги на Землі

- Рік на Меркурії еквівалентний лише  88 земним дням!

- Це найменша планета нашої Сонячної системи, діаметром 4879 км

- Незважаючи на те, що планета знаходиться найближче до Сонця, це лише друга найгарячіша планета в нашій Сонячній системі (Венера - перша) 

- Дослідники, які працюють із планетарними радарами високої точності, знайшли докази того, що у Меркурія може бути розплавлене ядро